Langkawi Legendary Ride 2022 Dongkrak Kunjungan Pelancong

Senin, 19 September 2022 | 19:50 WIB

Langkawi. MPOL – Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Pembangunan Langkawi (LADA), Nasaruddin Abdul Muttalib, mengatakan kalau Langkawi Legendary Ride 2022 dapat bantu capaian kunjungan pelancong ke Langkawi pasca pandemi. Sejauh ini sudah 1,4 juta pelancong masuk Langkawi.

“8 bulan pertama tahun ini kita sudah kedatangan 1.4 juta pelancong, jadi saya rasa dengan mudah kita boleh mencapai sasaran 2.5 juta pelancong sampai akhir tahun,” katanya setelah acara pelepasan Langkawi Legendary Ride 2022 di dataran mar mar Langkawi Malaysia Sabtu 10 September 2022 pagi.

Menurut Nasaruddin, selain Langkawi Legendary Ride 2022, upaya pencapaian target kunjungan pelancong ke Langkawi juga didukung empat acara bertaraf dunia yang akan diadakan di pulau Elang itu.

Empat even itu termasuk Ironman Malaysia Langkawi 2022, Langkawi International Beach Soccer, Langkawi International Half Marathon dan Le Tour de Langkawi pada triwulan ke empat tahun ini.

Sementara itu pada Langkawi Legendary Ride 2022 yang diselenggarakan Though Gorilla dengan hampir 1.700, peserta dalam dan luar negeri yang ikut. Pada edisi kedua Langkawi Legendary Ride 2022 dengan peserta terbanyak pada kategori iaitu 101, disusul kategori 60 dan 30 kilometer.

Pelepasan peserta kategori 101 km dilakukan Tunku Mahkota Kedah Datuk Seri Diraja Tunku Shazuddin Ariff Sultan Sallehuddin, untuk kategori
60 km yang turut disertai Tunku Shazuddin dilepaskan Pegawai Daerah Langkawi, Datuk Abdul Gafar Yahya.

Sementara pelepasan peserta bagi kategori 30 km dilakukan Yang Dipertua Majlis Perbandaran Langkawi Bandaraya Pelancongan, Tunku Iskandar Shah Tunku Muszaffar Shah. (Dro).